Praktische gereedschappen en tips
Een overzicht van handige tips en gereedschappen om een Prokkel tot een succes te maken.
Je kunt van alles doen: samen werken, schilderen, sporten, discussiëren, musiceren, foto’s maken met je buren, plezier maken en genieten. Organiseer iets wat bij jou past. Houd je van muziek? Organiseer dan een muziekmiddag. Houd je van lekker eten en koken? Organiseer dan een Bak- en KookProkkel.
Met elkaar koken of bakken voor (oudere) buurtbewoners. Zo leren jullie - de bakkers - van elkaar. En kunnen anderen genieten van wat jullie samen hebben gemaakt. Dat is waar het bij deze Prokkel om gaat.
Bekijk dit voorbeeldSamen worstjes bakken, eten en swingen op muziek. Een leuk feest voor iedereen!
Bekijk dit voorbeeldMeedenken en -praten over beleid. Dat is waar het bij een BeleidsProkkel om gaat.
In groepjes gaan mensen met een verstandelijke
beperking in gesprek met mensen van een ministerie, een
gemeente of een bedrijf.
Een Prokkelfeest voor de buurt. Dat mag je niet missen! Je leert je buren beter kennen. Jonge mensen & oude mensen. Mensen uit andere landen. Mensen met een verstandelijke beperking en mensen zonder.
Bekijk dit voorbeeldHoe leren kinderen elkaar beter kennen? Door samen iets te bouwen! Bijvoorbeeld een Prokkelhuis van heel veel verschillende materialen.
Bekijk dit voorbeeldSamen koken, samen eten. Ga eens multicultureel prokkelen. Jong en oud, de hele wijk doet mee.
Bekijk dit voorbeeldDe Prokkelweek werkt! Het leidt regelmatig tot blijvende verbindingen en nieuwe werkplekken, vrijwilligers of activiteiten!
Bekijk dit voorbeeld“Doe je mee?” is een bordspel voor mensen met een licht verstandelijke beperking én hun omgeving. Met elkaar op een leuke manier in gesprek over meedoen in de samenleving.
Bekijk dit voorbeeldHoe begin je de Prokkelweek? Met een bijzondere opening, bijvoorbeeld van een kunstgalerie. Als je het goed aanpakt, dan krijg je aandacht voor de nieuwe galerie én voor het Prokkelen. Twee vliegen in één klap!
Bekijk dit voorbeeldKinderen met en zonder verstandelijke beperking gaan samen aan de slag. Zorg dat ze vooraf kennismaken met elkaar! Bijvoorbeeld met het kennismakingsspel.
Bekijk dit voorbeeldEen nieuwe activiteit bedenken is lang niet altijd nodig. Bestaande activiteiten en locaties kunnen ook opengesteld worden voor anderen en zo een Prokkel worden.
Bekijk dit voorbeeldProkkels zijn vaak plezierige activiteiten. Maar ze kunnen ook gebruikt worden om meer serieuze onderwerpen onder de aandacht te brengen. Bijvoorbeeld tijdens een themabijeenkomst.
Bekijk dit voorbeeldEen prachtige fietstocht door bos en vallei. Wat wil je nog meer? Veel meer! Alleen al de stempelposten zijn feestjes op zich. Je kunt onderweg van alles organiseren.
Bekijk dit voorbeeldSamen stoeptegels beschilderen. Zij aan zij, kwast in de hand. Wat maak ik? Wat maak jij? Samen maak je er iets moois van!
Bekijk dit voorbeeldTwee dagen bij elkaar op bezoek, terwijl een fotograaf alles vastlegt. En dan samen de leukste foto's kiezen en een tentoonstelling maken voor in het gemeentehuis.
Bekijk dit voorbeeldJe buurman gedag zeggen, dat is natuurlijk heel vriendelijk. Maar hoe leer je de buren écht kennen? Door samen iets te doen! Elkaar op de foto nemen bijvoorbeeld, en praten over hobby's en passies.
Bekijk dit voorbeeldPotje van Otje is koken, eten en gasten ontvangen door kinderen en mensen met een verstandelijke beperking.
Bekijk dit voorbeeldDe pont die vaart van
heen naar weer
Over de rivier
Mensen stappen op en af
Voor hun werk of voor vertier
Hoe houd je contact met je achterban? Een workshop voor leden van cliëntenraden en van ondernemingsraden. Een mooie kans om van elkaar te leren.
Bekijk dit voorneeldIedereen kan zingen. Maar samen zingen, dat is het leukst. Zeker als je dat doet op een mooie plek, zoals een kerk. En als er dan ook nog eens honderden mensen komen kijken, dan is het helemaal goed!
Bekijk dit voorbeeldEen sportief feest waar mensen met en zonder verstandelijke beperking uit verschillende culturen elkaar ontmoeten.
Bekijk dit voorbeeldSchilderachtige taferelen op het dorpsplein. Op de kunstmarkt kunnen kunstenaars met dezelfde passie elkaar ontmoeten. Daar geniet iedereen van mee!
Bekijk dit voorbeeldDe fietstocht voor 16.000 wielrenners was al gepland. In het Prokkelweekend. Het was dus slechts een kwestie van één en één bij elkaar optellen.
Bekijk dit voorbeeldEerst een les oefenen en stilstaan. En dan samen met scholieren en studenten mooi geschminkt en verkleed stilstaan op de markt.
Bekijk dit voorbeeldEen pijpenkrul hier, een strijkorkest daar. Voor het organiseren van een middeleeuws hofbal heb je veel tijd nodig. Maar als het zover is, vergeet je op het hofbal zomaar de tijd.
Bekijk dit voorbeeldDe landen van de Verenigde Naties (VN) hebben in een Verdrag afspraken gemaakt over de rechten van mensen met een beperking. Ook Nederland moet daarmee aan de slag.
Bekijk dit voorbeeldSamen op de catwalk. Je showt jezelf en de kleding van het Leger des Heils.
Bekijk dit voorbeeldMuziek geeft kinderen met en zonder een beperking de kans om samen plezier te maken.
Bekijk dit voorbeeldSamen de natuur beleven met al je zintuigen: ruiken, zien, horen, voelen en proeven. Een ochtend vol spannende opdrachten en nieuwe ontmoetingen.
Bekijk dit voorbeeldSamen lessen volgen en proefjes doen. Een college voor mensen met én zonder een beperking.
Bekijk dit voorbeeldAls bedrijf, instelling of gemeente kun je een snuffelstage aanbieden voor een persoon met een verstandelijke beperking. Zowel stagiair als stagebedrijf leren op die manier elkaars mogelijkheden kennen.
Bekijk dit voorbeeldVind jij het leuk om een dagje op stage te gaan? En ergens achter de schermen te kijken? Misschien is een Prokkelstage dan wel wat voor jou!
Bekijk dit voorbeeldEen schildersatelier voor mensen met een beperking, een keramiekwerkplaats, een winkeltje. Ze zijn er in veel steden. Open de deuren en maak er een feestje van!
Bekijk dit voorbeeldEen heel seizoen aan het werk, zij aan zij. Het resultaat?
Een prachtige theatervoorstelling. En een uitverkochte zaal!
Wie zijn toch de buren? Organiseer een speurtocht door de wijk en leer elkaar kennen.
Bekijk dit voorbeeldSamen sporten, samen dansen. Scholieren met en zonder beperking hebben samen veel plezier.
Bekijk dit voorbeeldAl trappend op de pedalen elkaar leren kennen, genietend van de natuur en de lekkere hapjes onderweg.
Bekijk dit voorbeeldEen theatervoorstelling maken in één dag? Het kan! Bedenk van tevoren goed wat je gaat doen. En denk om slimme trucs. Wat dacht je bijvoorbeeld van een pratende boom?
Bekijk dit voorbeeldBij het geluid van trommels maakt je hart een sprongetje. Waar is de drumband? Erop af! Samen muziek maken, dat swingt en het bindt.
Bekijk dit voorbeeldHet stadshart: dat is een goede plek voor een Prokkel. Want waar komen er op zaterdag meer mensen dan in het centrum? Met dank aan de Prokkelbus!
Bekijk dit voorbeeldEen overzicht van handige tips en gereedschappen om een Prokkel tot een succes te maken.
Op deze website zijn verschillende Prokkel draaiboeken beschikbaar.
Zo is er een algemeen voorbeelddraaiboek, waarvan je de elementen kunt gebruiken die bij jouw activiteit passen. Ook is er een draaiboek voor het organiseren of zoeken van een Prokkelstage. En er is een draaiboek voor de activiteit ProkkelDialoog in Kleur, waarbij je elkaar beter leert kennen door samen aan een schilderij te werken.
Tijdens de Nationale Prokkelstagedag loopt iemand met een (verstandelijke) beperking één dag stage bij een bedrijf. Dit handboek helpt bij het vinden van een passende stageplek en biedt handvatten om deze dag op efficiënte en eenvoudige wijze te organiseren.
Gemeenten moeten ervoor zorgen dat alle bewoners in hun gemeente mee kunnen doen, ook mensen die zorg of begeleiding nodig hebben. Een Prokkel is een ideale manier om aan die doelstelling te werken.
Het onderwijs is een uitstekende plek om al op jonge leeftijd begrip van en kennis over mensen met een verstandelijke beperking te bewerkstelligen. Dat kan zowel met basisscholen als in het voortgezet (beroeps)onderwijs.
Welzijnsorganisaties werken aan een lokale samenleving waarin iedereen meedoet en mee kan blijven doen, ongeacht leeftijd, achtergrond of beperkingen. Een Prokkel past goed bij hun werkzaamheden.
Woningcorporaties doen meer dan bouwen en verhuren. Het bevorderen van leefbaarheid in buurten en wijken is ook een kerntaak. Omdat Prokkels buurtbewoners bij elkaar brengen, zijn zij ook voor corporaties interessant.
Veel ondernemers willen wel maatschappelijk ondernemen. Als het maar niet te veel moeite of geld kost en goede reclame oplevert. Een Prokkel biedt daarvoor uitstekende kansen.
Zorginstellingen en cliëntenorganisaties vinden het soms moeilijk om hun bewoners en cliënten te helpen de stap naar buiten te zetten en in contact te komen met anderen. Een Prokkel biedt daarvoor veel kansen.
De meeste Prokkels hebben maar weinig geld nodig voor hun activiteit. Dat komt omdat zij vooral op zoek gaan naar sponsoring in natura. En als dat niet lukt, dan proberen ze korting te krijgen op de prijs. De ervaring leert dat als je maar recht op je doel afgaat, er vaak meer mogelijk is dan je denkt.
Wie een Prokkel wil opzetten, doet er goed aan samen te werken. Niet alleen onder het mom ‘vele handen maken licht werk’. Maar ook omdat samenwerking nieuwe mogelijkheden met zich meebrengt. Bijvoorbeeld om expertise in huis te halen die je zelf niet hebt. Of de kans om aan bedrijven te laten zien wat mensen met een verstandelijke beperking kunnen.
Een Prokkel hoeft niet veel geld te kosten. Zeker niet als je op zoek gaat naar sponsoring in natura. Denk bijvoorbeeld aan een gezamenlijke lunch waarbij de bakker de broodjes aanbiedt, de slager en kaasboer het beleg en de supermarkt frisdrank en sapjes. De ervaring leert dat de gemiddelde Prokkel zelden meer dan 1.000,- hoeft te kosten.