Samenwerking Estinea met de gemeente Oude IJsselstreek


Aan het woord komen Fieneke Hulshof van Estinea en Bas Schut van de gemeente Oude IJsselstreek.

Fieneke Hulshof, Estinea:

“De samenwerking tussen Estinea en de gemeente Oude IJsselstreek begon drie jaar geleden in de Prokkelweek. Het nieuwe WMO-beleid lag klaar en de gemeente werkte er hard aan om dit beleid te implementeren. Het was voor hen hoog tijd om meer aandacht aan inclusie te besteden. Voor Estinea was het belangrijk dat we goed in beeld zouden komen bij de gemeente. De Prokkelweek kwam eraan, dit was een mooi moment om iets te gaan doen met de Gemeente Oude IJsselstreek.”

“Er werden koppels gemaakt met medewerkers van de gemeente met cliënten van Estinea. Met het doel om te kijken in elkaars keuken! De medewerkers van de gemeente liepen een dagdeel met onze cliënten mee op hun werk. De cliënten namen op hun beurt een kijkje bij de gemeente. Om zo te ontdekken en te proeven hoe het er bij de ander aan toe gaat. Vanuit het idee van maatschappelijk ondernemen zijn er nadien zelfs twee mooie begeleidwerkplekken gecreëerd en één betaalde werkplek die nog steeds met veel enthousiasme worden ingevuld. Cliënten van Estinea gaan bijvoorbeeld met de koffiekar rond, helpen de huismeester met diverse klussen, of werken in de kantine. Zij worden begeleid door een participatiecoach van Estinea en een medewerker van de gemeente. Zo blijft de prettige en vruchtbare samenwerking tussen de gemeente en Estinea voortduren. Dit jaar hopen we met elkaar naar de ProkkelSterrenslag te gaan. En als dat niet doorgaat, dan gaan we vast iets anders met elkaar doen.”

“Bij ons zijn deze Prokkels met de gemeente zo’n succes dat collega’s van andere locaties ons om advies vragen hoe wij dit voor elkaar hebben gekregen. En eigenlijk is het heel eenvoudig: gebruik de Prokkelweek! Het is een uitstekend middel om medewerkers van de gemeente kennis te laten maken met de dagelijkse levens van cliënten. Andersom kunnen onze cliënten eens bij hun gemeente kijken en zien hoe het werken op het gemeentehuis er aan toe gaat. Wees niet bang om gewoon eens bij het gemeentehuis naar binnen te lopen. Gemeenten zijn veel bezig met de ontwikkeling van hun WMO-beleid, dus ze staan er open voor en vaak vinden ze het ook nog eens hartstikke leuk. Belangrijk is om het contact warm te houden, om goed naar elkaar te luisteren, te kijken wat nodig is en te ontdekken welke kansen er liggen. We hadden deze blijvende samenwerking niet van tevoren bedacht, het is zo ontstaan door met elkaar in gesprek te blijven. Heel bijzonder!”

Bas Schut, teammanager bij gemeente Oude IJsselstreek:

“Drie jaar geleden deed de gemeente Oude IJsselstreek voor het eerst mee aan de Prokkelweek. Wij waren nieuwsgierig naar het leven van mensen met een verstandelijke beperking die in onze gemeente wonen. Zowel de cliënten als de ambtenaren vonden het een fantastische dag. Het was ontwapenend om te zien hoe trots de cliënten van Estinea hun woon- en werkomgeving lieten zien. Maar ook: hoe tevreden met de kleine dingen in het leven ze waren. Onze ambtenaren concludeerden na afloop dat zijzelf en vele anderen daar een voorbeeld aan zouden kunnen nemen.”

“Ik ben van mening dat een gemeentehuis een afspiegeling moet zijn van de maatschappij. En dus moeten ook de medewerkers die daar werken dat zijn. Daarom werkten wij na deze Prokkelweek samen met Estinea een plan uit om enkele cliënten van hen te laten meedraaien in het gemeentehuis. Ondertussen zijn drie cliënten van Estinea bij ons aan de slag. Het is zo’n succes dat we dit plan de komende jaren nog verder gaan uitzetten, want we willen dat nog veel meer mensen met een beperking hier kunnen werken.”

“In het begin was het even wennen aan elkaar en keek iedereen nog de kat uit de boom. Maar al snel waren we allemaal gewend aan de nieuwe collega’s en was er al snel niks meer ‘nieuws’ of ‘speciaals’ aan. Ondertussen kunnen wij niet meer zonder hen. Ze zijn een belangrijk en waardevol – en tegelijkertijd hartstikke normaal – onderdeel van het gemeentehuis geworden. De cliënten krijgen aparte ondersteuning en begeleiding. Sommige situaties kunnen net iets stressvoller voor hen zijn dan voor mij, dus dan staat er iemand klaar om daarin ondersteuning te bieden. Intussen is deze functie van begeleider zo populair geworden dat een heleboel van mijn collega’s staan te springen om iemand te mogen ondersteunen.”

“Mijn tip voor andere gemeentes die geïnspireerd zijn door mijn verhaal, is om te beginnen met jezelf af te vragen: hoe willen wij onszelf representeren? En: kennen wij onze inwoners eigenlijk wel? Onze gemeente wil graag dat iedereen zich welkom voelt. We willen dat deze collega’s geen collega’s ‘met een beperking’ zijn, maar gewoon collega’s. Dat mensen geen labels zijn, maar gewoon mensen. Begin eens met deelnemen aan de Prokkelweek, om op een kleinschalige manier bij iemand anders een kijkje te nemen. Samen een dagdeel doorbrengen op bijvoorbeeld elkaars werkplek, is vaak al genoeg. Want het kleine, warme contact is zo belangrijk. Daar leer je elkaar pas echt kennen.”

Wil jij ook geïnterviewd worden, laat het ons weten via info@prokkel.nl.
We bellen je en zetten samen met jou het verhaal op papier.