Samen thuis

Over de samenwerking tussen Deltion en Prokkel in een bijzonder jaar

Nog enkele weken en dan is het zover. Dan zit het schooljaar er voor Amber op. En wat voor een jaar was het! Vorig jaar is ze geslaagd voor de middelbare school. Ze heeft geen examens hoeven te doen. Ze had gemiddeld een dikke voldoende ‘Het was een vreemde ervaring’, vertelt ze, ‘zonder examenspanning of slagingsfeestjes’. Vervolgens is Amber aan haar studie bij het Deltion-college in Zwolle begonnen. Nu helemaal vanuit thuis.

Het was geen makkelijke start van de studietijd. Iedere schooldag van half 9 tot 5 achter een scherm lessen volgen, dat is niet leuk. Dat vonden haar klasgenoten ook. Ze vonden het allemaal best moeilijk om buiten de lessen contact te krijgen met elkaar.  ‘Via Microsoft Teams duurt het toch langer voordat je een band hebt met medestudenten’, zegt ze. Op deze manier doe je de studie een beetje alleen.

We interviewen Amber Campo. Zij heeft onlangs haar eindpresentatie gegeven over de samenwerking met Prokkel. Ieder jaar organiseren eerstejaars studenten Maatschappelijke Zorg namelijk tijdens de Prokkelweek een activiteit. De activiteit doen ze samen met ervaringsdeskundigen. Meestal wordt er een groot podium opgebouwd. Op het podium voeren studenten samen met cliënten een show voor publiek op. Maar daar kwam dit coronajaar natuurlijk niks van in!

Toch wilde Deltion ook nu wat organiseren, vertelt Okan Konakci, Ambers leraar. De samenwerking tussen Prokkel en Deltion bestaat al vele jaren. Het is inmiddels vast onderdeel van het eerste schooljaar. Tijdens de samenwerking kunnen leerlingen erachter komen of ze het leuk vinden te werken met mensen met een licht verstandelijke beperking. Toen Okan zo’n vijf jaar geleden begon als leraar, deed het Deltion al mee met de Prokkelweek. ‘Al zeker tien jaar vindt de uitwisseling plaats’, aldus Okan.

Zijn collega Natasha van Zaanen draagt ieder jaar verantwoordelijkheid voor de uitwisseling. Zij vond het jammer als dit jaar overgeslagen zou worden. Zij legde online contact met Prokkel en verschillende zorginstellingen om op afstand alsnog een activiteit tot stand te brengen. Een kwestie van ‘samen uit, samen thuis’, zou je kunnen zeggen.

Omdat alles online ging, konden meer zorginstellingen meedoen dan vorige jaren.  Want de ontmoetingen vonden toch al op afstand zouden plaats. Dan maakte het niet meer uit hoe ver de ervaringsdeskundigen van Zwolle woonden. Zo kwamen in dit moeilijke jaar ook nieuwe contacten tot stand. Er werd zelfs contact gelegd met Amsterdam en Brabant!

Half april startte Ambers klas van 25 studenten gesprekken met ervaringsdeskundigen van 4 zorginstellingen. De onderwerpen waren: 1. wat corona de studenten en ervaringsdeskundigen heeft gebracht, en 2. wat de kracht van de ervaringsdeskundigen is.

Okans was projectleider tijdens de ontmoetingen. Al wisselend tussen de groepjes zorgde hij dat iedereen betrokken was en aan bod kwam. Het doel was dat de studenten een beeld kregen van het dagelijks leven van ervaringsdeskundigen. De studenten leerden hoe de ervaringsdeskundigen de lockdown hadden gevonden. ‘Gelijkwaardigheid en respect stonden bij de ontmoetingen centraal,’ zegt Okan.

Wat Amber opviel was dat haar gesprekspartners Monique, Saskia en Mireille uit Amsterdam dezelfde ervaring hadden met Corona als zij zelf had gehad. Haar viel ook op wat de kracht is van de ervaringsdeskundigen: ‘Ze genieten bijzonder van de kleine dingen en van samenzijn met hun familie’, zegt Amber. ‘Ik merk bij mezelf en anderen vaak een neiging tot perfectionisme en van daaruit ontevredenheid. Ervaringsdeskundigen kunnen al heel blij worden als er hier en nu iets leuks gebeurt.’ Het heeft haar vooral doen inzien dat je mensen niet in hokjes moet stoppen. Je moet iemand niet beoordelen op zijn beperking.

Uiteindelijk lijkt de ervaring van de deskundigen bijzonder veel op die van Amber. Het was voor allemaal een bijzonder jaar en het zijn de kleine dingen die we allemaal moesten missen tijdens de lockdown: een praatje, samen lachen, samen vieren. Vorige jaren werd het onderlinge verband tussen student en cliënt gelegd door gezamenlijk het podium te betreden. Dit jaar zaten we samen thuis.

 

Door Prokkel verslaggever Joep Reinders en Sanne Thomas

Noot van de redactie
Wil jij ook geïnterviewd worden door Joep, laat het weten via info@prokkel.nl