BeleidsProkkel gemeente Hardenberg
De Baalderborg Groep heeft in de gemeente Hardenberg een goed contact met een van de ambtenaren. Hierdoor zijn er in voorgaande jaren al verschillende Prokkels georganiseerd. Een Prokkel die al een aantal maanden op de planning stond was een BeleidsProkkel.
In plaats van Den Haag was het plan om deze dichtbij te organiseren, in de gemeente Hardenberg. Die Prokkel heeft op 20 september 2023 plaats gevonden. Samen met een van de ambtenaren van de gemeente is er een leuk interactief programma bedacht.
Een dag vol plezier
De dag begon om 10:00 uur met een kennismaking tussen de ongeveer tien cliënten van de Baalderborg Groep en de drie medewerkers van de gemeente Hardenberg. Toen de koffie op was kregen we uitleg van de bode over de Raadzaal in het gemeentehuis. Vervolgens namen ze ons mee langs diverse afdelingen in het grote gebouw. Alle deelnemers waren het eens dat het gemeentehuis van binnen vele malen mooier is dan van buiten (we hebben in Hardenberg dan ook wel een beetje een bijzonder gebouw). De medewerkers vertelden ons waarom het zo leuk is om bij de gemeente Hardenberg te werken.
De groep genoot van het uitzicht, het vele groen in het gebouw en de sfeer. Bovendien hebben we veel geleerd over wat er allemaal voor de burgers gedaan wordt! En hoeveel er samengewerkt wordt met verenigingen, scholen, zorgorganisaties en andere maatschappelijke instellingen voor alle leeftijden en doelgroepen.
Goede gesprekken
Na de rondleiding zijn we in twee groepen opgesplitst. De ene groep maakte een wandeling met ambtenaren die veel weten over sport en gezond leven. De andere groep ging aan de slag met het kiezen van plaatjes die je aanspreken en waar je graag wat over wilt vertellen. Vanuit beide groepen zijn er punten van aandacht gedeeld waar de gemeente weer mee aan de slag kan. De deelnemers vonden het fijne gesprekken: ‘’Je wordt gehoord en het contact is fijn’’.
Er zijn allerlei onderwerpen aan bod gekomen zoals:
- Lastige verkeerssituaties, denk aan een oversteekplaats bij een bushalte of een stoep die slecht begaanbaar is met een rolstoel/rollator.
- Aanbod van activiteiten voor 30+, vaak is er wel veel voor jongeren en ouderen, maar de leeftijd er tussenin heeft ook behoefte aan aanbod.
- Eenzaamheid, met name voor mensen die ambulant wonen.
- Net als elke Nederlander missen we ook hier het aanbod voor wonen. Er is weinig keuze waar je terecht kunt en wat betaalbaar blijft.
- Maar ook positieve punten; we kwamen tot de conclusie dat we best gezond leven en dat er veel georganiseerd wordt op gebied van sport.
Feestelijke afsluiter
Na een heerlijke lunch hebben we in de Raadzaal nog wat nagepraat en was er een ontmoeting met de burgemeester. De deelnemers wilden wel eens even voelen hoe zwaar die ambtsketting nu is… Tot slot sloten we deze zeer geslaagde dag feestelijk af om 14:15 uur met de uitreiking van het Prokkel-certificaat, uiteraard met handtekening van de burgemeester en een luid applaus!
Wat zijn de mogelijkheden?
Wil je nou zelf ook zo’n interessante Prokkel organiseren? Hier zijn een paar handige tips die je daarbij kunnen helpen:
- Vraag in het najaar bij de gemeente of het mogelijk is om in het voorjaar daarop (juni) langs te komen;
- Contact opnemen gaat het makkelijkst via de ambtenaar die inclusie in de portefeuille heeft (waarmee je misschien al contacten hebt opgebouwd vanuit het Prokkelen);
- Plan een overleg aan het begin van het jaar. Hoe ga je het programma invullen etc.;
- Kijk voor inspiratie naar vorige BeleidsProkkels van stichting Prokkel;
- Verzorg samen met de gemeente de uitnodiging en spreek af wie je hiervoor gaat benaderen;
- Stuur de uitnodiging naar meerdere zorgorganisaties die locaties in de gemeente hebben en/of laat een advertentie in een plaatselijke krant zetten;
- Zorg voor een duidelijke brief met uitleg voor de inwoners met een verstandelijke beperking en hun begeleiders.