Gouden Prokkel
In de Prokkelweek zijn er heel veel verschillende activiteiten. Grote, kleine, lokaal, regionaal, landelijk, met veel mensen, met een paar mensen, op het werk, in de buurt, op school, bij verenigingen of gemeenten. Overal in het land zijn er activiteiten waar mensen met en zonder beperking elkaar ontmoeten.
Al die prachtige Prokkelinitiatieven in de Prokkelweek maken kans op een Gouden Prokkel.
De Gouden Prokkel jury bepaalt de winnaars. De jury van 2024 bestond uit:
– Guusje ter Horst – voorzitter
– Willem den Hartog – bestuurder in de gehandicaptenzorg
– Laura Brouwer – Social Finance
– Kitty Jong – FNV
– David Griebling – ervaringsdeskundige Ons Tweede Thuis
– Idman Nur – ervaringsdeskundige LFB
– Mark Molenaar – NOV
Guusje ter Horst: “Mensen met een beperking kunnen van grote waarde zijn voor de maatschappij. Om dat aan iedereen duidelijk te maken, zijn activiteiten waarbij dat zichtbaar wordt heel belangrijk. Denk aan de campagne Inclusieve Stembureaus en natuurlijk de Prokkelweek in juni.”
De jury heeft in 2024 in drie categorieën in totaal vier winnaars uitgeroepen.
Dit waren de categorieën:
Beeldvorming en media
Op welke manier komen mensen met een verstandelijke beperking in beeld in de media en wat vinden zij hier zelf van? Wat is hun mening en hoe kunnen mediabedrijven daar iets mee doen? Door met elkaar in gesprek te gaan komen ze erachter.
Beleid en overheid
Hoe kunnen overheden en andere organisaties op een duidelijke manier informatie overbrengen naar mensen met een verstandelijke beperking? Hoe kunnen zij beter beleid maken? Tijdens deze Prokkels ontmoeten beleidsmakers en mensen met een verstandelijke beperking elkaar en wisselen hierover van gedachten.
Beleven en ontmoeten
In de Prokkelweek van 2024 vonden overal in het land betekenisvolle ontmoetingen plaats. Van Prokkelstages tot workshops, van Prokkelmarkten tot high tea’s. Kortom, overal in het land hebben mensen met en zonder beperking elkaar in de Prokkelweek ontmoet en elkaar beter leren kennen.
De winnaars van 2024
Op vrijdag 27 september vond de prijsuitreiking plaats in Utrecht, bij verzekeraar a.s.r.
Linda Voortman, wethouder in de gemeente Utrecht, reikte de prijzen uit.
In de categorie Beeldvorming en media is gekozen voor twee winnaars:
De BedrijfsProkkelstage bij HUMAN-VPRO. Dankzij het intensieve en wederkerige contact hebben deelnemers met en zonder beperking elkaar echt goed leren kennen. Ze zijn in elkaars belevingswereld gedoken en dat is de essentie van Prokkelen. Ook is het goed dat de deelnemers aan de stage van tevoren hun interessegebied mochten aangeven en vragen konden voorbereiden.
De BedrijfsProkkelstage bij Het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam wordt als Prokkelinitiatief zeer gewaardeerd omdat het een belangrijk maatschappelijk thema is waar de deelnemers actief mee aan de slag zijn gegaan. Zij hebben zelf contact opgenomen en het museum stond ervoor open en vond het een goed idee om klein te beginnen. Het museum heeft laten weten erg op te staan om meer groepen van mensen met een beperking kennis te laten maken met het museum.
De Zilveren Prokkels gingen in deze categorie naar:
- BedrijfsProkkelstage KRO-NCRV – 2024
- BedrijfsProkkelstage NTR – 2024
- BedrijfsProkkelstage Omroep MAX – 2024
De categorie Beleid en overheid heeft als winnaar:
De Prokkelactiviteit met als thema ‘de Verkiezingstelefoon’ wordt gezien als een waardevolle ontmoeting van meerdere partijen – SSC-ICT, ProDemos en Stichting Philadelphia Zorg. Het is origineel met een verrassende invalshoek. Ook de jury vindt het belangrijk dat mensen met een beperking zich meer bezig kunnen houden en bezig kunnen zijn met politiek. De meerdaagse opzet, waarin veel energie en tijd zit, wordt gewaardeerd. Het is een mooie intensieve samenwerking rondom een maatschappelijk relevant thema.
De Zilveren Prokkels gingen in deze categorie naar:
- Beeldvormende Prokkelsessie in Molenlanden
- Ministerie van VWS – BeleidsProkkel 2024
- Prokkelstages gemeente Westerveld – 2024
- UWV Nijmegen – BedrijfsProkkel 2024 – bij afdeling Werkbedrijf
In de categorie Beleven en ontmoeten is de winnaar:
De rondleiding in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch, een initiatief van Platform VG Midden- en West Brabant. Juist omdat een ziekenhuisbezoek voor iemand met een verstandelijke beperking ingewikkeld kan zijn, is de opzet van letterlijk een kijkje in de keuken nemen een mooie manier om kennis te maken met de organisatie. Mensen met een beperking hebben het idee dat zij als doelgroep vaak vergeten worden in het ziekenhuis. Dat er in het Jeroen Bosch Ziekenhuis nu meer aandacht komt voor het aannemen van mensen met een beperking in de keuken is mooi. Ook wordt gekeken hoe er meer rekening kan worden gehouden met de opname van deze doelgroep als patiënt.
De Zilveren Prokkels gingen in deze categorie naar:
- Bernardusschool Den Haag op Prokkelstage
- Prokkelen voor onze bewoners van S&L Zorg in Roosendaal en Bergen op Zoom
- Samen bewegen, Plezier en Verbinding – GOL Lelystad
- Samenwerken op de buitenspeeldag in Emmerhout