Aan de telefoon met Sharon
Voor mensen met een verstandelijke beperking is de coronacrisis een extra lastige tijd. Hoe gaan zij met deze situatie om? Collega Sharon belt dagelijks (totdat ze over een aantal weken met zwangerschapsverlof gaat) met een paar ervaringsdeskundigen om hun ervaringen te horen. En een luisterend oor te bieden:
Sharon: “Ieder gesprek is anders, dat is wat deze gesprekken zo bijzonder maakt. Je kunt van tevoren een idee hebben waar je het over wilt hebben, maar gesprekken lopen toch altijd weer anders en dat is het mooie van dit alles. Alles mag er zijn. Zo zijn er gesprekken die gericht zijn op hobby’s en op wat jij doet om deze tijd door te komen.”
“Wat me erg bijblijft is hoe positief sommige mensen hierin staan. Ze nemen de situatie voor wat het is en proberen hier het beste van te maken. Natuurlijk zijn er negatieve geluiden om hen heen en lopen dingen nu anders dan dat je zou willen. Je eigen verjaardag bijvoorbeeld niet kunnen vieren met de mensen om wie je geeft. Hoe kun je er toch voor zorgen dat het een fijne dag wordt? Betekent dat voor jou dat je een lekkere taart gaat bakken en deze gaat uitdelen aan je huisgenoten, omdat dit jou een fijn gevoel geeft? Of ga je videobellen met je familie en vrienden om toch nog een beetje dichtbij ze te zijn? Iedereen heeft zo zijn eigen manier om daarmee om te gaan en om er het beste van te maken.”
“En er zijn ook mensen die graag iets willen betekenen voor een ander. Ze zien dat anderen het moeilijk hebben en steun kunnen gebruiken en zijn daarom zoekende in wat hun rol hierin zou kunnen zijn en wat ze voor een ander kunnen betekenen. Wat dat betreft zorgen situaties zoals deze, waarin mensen het moeilijk hebben, ook altijd weer voor een zekere vorm van verbondenheid.”