De Careander Prokkelstagedag

Een echte vraaggerichte Prokkelstagedag, met niet alleen stages voor één dag, maar ook begeleiding voor één dag. Dat was het idee achter de Careander Prokkelstagedag, een initiatief dat in 2019 werd beloond met de Gouden Prokkel.

Voorafgaand aan de Prokkelweek is aan alle cliënten gevraagd om na te denken bij welk bedrijf of organisatie ze eens wilden meelopen. Dat gebeurde met behulp van het formulier ‘Ja ik doe mee’ (zie hieronder). Dit formulier werd binnen heel Careander verspreid. Cliënten konden hierop hun stageverzoek invullen.

Alle ingevulde formulieren werden verzameld. Het leverde heel veel verschillende verzoeken op, waarna bedrijven en organisaties werden benaderd. Deze reageerden in de meeste gevallen erg positief. Voor een paar uurtjes een mooie samenwerking, een extra hulpje of gewoon gezellig samenzijn. Enkele voorbeelden van gerealiseerde stages:

  • Wat als je grootste hobby dieren zijn: paarden, katten en honden. Daarvoor gingen drie stagiairs naar verschillende dierenopvangcentra. Een van hen was helemaal stoer en ging naar een hondenopvang in Oldebroek waar 20 honden los rond liepen. Hij was niet bang en had er erg veel zin in.
  • Twee stagiairs wilden graag eens zien hoe het werkt op een kantoor. De gemeente Harderwijk maakte een heel mooi programma waarop zij mochten meewerken. Beiden liepen mee met een afdeling beleid of met een administratief medewerker. Ze verstuurden brieven en zorgden dat alle informatie op de juiste plek stond.
  • Een stagiaire wilde graag monteren. En over alle Prokkels was natuurlijk veel te vertellen én te filmen. Ze ging met de communicatiemedewerkers van Careander op pad om te filmen. Terug op kantoor gingen ze samen de filmpjes monteren voor op de Careander Facebookpagina.
  • Een aanvraag voor meelopen met Rudolf van Veen was niet gelukt. Maar in Nijkerk zat bakkerij Montfrans en die kon ook taarten bakken! 3 cliënten van Careander en 2 cliënten van ‘s Heeren Loo gingen aan de slag om koekjes te bakken, die hebben vast goed verkocht!

foto’s credit Mathilde Dusol

Veel stages werden begeleid door een medewerker van de ondersteunende diensten van het Servicebureau van Careander. Omdat zij niet dagelijks met mensen met een beperking omgaan, was het ook voor hen een speciale dag, als begeleider voor één dag.
Ze haalden en brachten de stagiairs en waar nodig bleven ze erbij tijdens de stage.
En ook zij vulden een formulier in, een soort ‘paspoort’: hoe heet je, wat vind je leuk, wat vind je helemaal niet leuk? Dit is gebruikt voor het maken van de koppelingen met cliënten. Ook kregen ze tips mee zoals: ‘Geef 1 opdracht tegelijk en hak grote opdrachten in kleine stukjes’.

Op deze manier zorgde Careander ervoor dat het voor iedereen een mooie Prokkelstagedag wordt. Voor de stagiairs, de stagebedrijven én de begeleiders voor één dag.