Gouden en Zilveren Prokkels 2019 uitgereikt door Theo van Loon

Theo van Loon, oprichter van de Prokkelweek en voorzitter van de jury, heeft vrijdag in Utrecht de Gouden en Zilveren Prokkels uitgereikt. De Gouden en Zilveren Prokkels zijn bedoeld als inspiratie voor anderen: om te laten zien hoe door mee te doen aan de Prokkelweek een bijdrage kan worden geleverd aan het realiseren van een meer inclusieve samenleving.

In drie categorieën zijn de prijzen uitgereikt. In de categorie ‘In de Samenleving’ ging de Gouden Prokkel naar ‘Careander doet mee aan de Nationale Prokkelstagedag’. De Gouden Prokkel in de categorie ‘Mensenrechten/VN-verdrag’ is gegaan naar de ‘HU Conferentie over samen werken en studeren in het hoger onderwijs’. Tot slot ontving ‘Prokkeldagen Talant Joure’ de Gouden Prokkel in de categorie ‘Innovatief’.

Gouden Prokkels: winnende projecten uitgelicht
• Careander uit Harderwijk heeft op donderdag 6 juni een ruim opgezette Prokkelstagedag voor cliënten georganiseerd. Cliënten hebben hun stagewens vooraf ingevuld op een speciaal gemaakt formulier. Veel stages werden begeleid door medewerkers van de ondersteunende diensten van het servicebureau van Careander.
• Op Hogeschool Utrecht zijn op vrijdag 7 en zaterdag 8 juni kennis en ervaringen gedeeld op het gebied van inclusie van mensen met een verstandelijke beperking op een hogeschool of universiteit.
• Talant Joure heeft vier dagen lang (maandag 3 – donderdag 6 juni) allerlei activiteiten georganiseerd die op elkaar aansloten. Hierbij is samengewerkt met het CIOS en welzijnsorganisatie Miks welzijn. Er werden activiteiten gedaan bij onder andere de gemeente, brandweer en het Leger des Heils.

Zilveren Prokkels
Aan twaalf initiatieven is een Zilveren Prokkel uitgereikt:
• In de categorie ‘In de Samenleving’: ‘Spelletjes middag in Borgercompagnie’, ‘HAN evenement in Laag-Soeren’, ‘Onderwaterwereld in graffiti in Assen’ en ‘Philadelphia Prokkelproeverij in Amersfoort’.
• In de categorie ‘Mensenrechten/VN-verdrag’: ‘Prokkelstage uitwisseling ORO en de Peelgemeenten’, ‘Interdepartementale BeleidsProkkel 2019’, ‘Stemmen voor Dummies in Eindhoven’ en ‘Mediawijsheid bij het Mediapark in Hilversum’.
• In de categorie ‘Innovatief’: ‘Driehoek Prokkel PI Karelskamp Almelo’, ‘3 Gangenmenu met de kookapp – Humanitas DMH Ede’, ‘Prokkelstage EdLoket (Amerpoort) op de redactie van de LINDA. in Naarden’ en ‘Aan de slag in het Groninger Museum’.

Uit het juryoverleg
Wat opvalt is de kwaliteit van de activiteiten. Er komt steeds meer diepgang in de ontmoeting. Er wordt meer nagedacht over wat men graag wil en hoe de Prokkelweek daarvoor gebruikt kan worden. En dat heeft ook gevolgen ná de Prokkelweek. Dus niet alleen die ene activiteit in de Prokkelweek, maar er ontstaat echte verandering. En dat heeft ook de rest van het jaar effect. Daarom is die ene week – de Prokkelweek – belangrijk. Het is een geconcentreerd moment, het zet aan tot nadenken. Zowel bij mensen met een verstandelijke beperking als bij anderen. Verder vindt de jury het goed te zien dat mensen met een verstandelijke beperking steeds vaker het voortouw nemen. Zij gebruiken de Prokkelweek om dingen te leren. Laten zien wat mensen kunnen en dat dat als normaal wordt gezien, daar gaat het om.

Participatie
De Prokkelweek (in 2019 was deze van maandag 3 tot en met zaterdag 8 juni) vraagt aandacht voor integratie en participatie van mensen met een verstandelijke beperking. Het is vanzelfsprekend dat er het hele jaar door ‘geprokkeld’ wordt, maar één week in het jaar staan daar de schijnwerpers op. Steeds meer mensen gebruiken de Prokkelweek dan ook als laagdrempelig instrument voor inclusie.
De samenleving is van ons allemaal; de Prokkelweek draagt daaraan haar steentje bij. En vaak verrassend anders dan mensen denken.

prok·kel de; m -s, -en 1 prikkelende ontmoeting tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking