Gouden Prokkel zet stap naar inclusievere samenleving

door David Stam (student Hogeschool Utrecht – School voor Journalistiek), geplaatst op svjmedia.nl

De Gouden Prokkel is een prijs die ieder jaar wordt uitgereikt voor de beste prikkelende ontmoeting tussen mensen met en zonder een verstandelijke beperking, ook wel Prokkelen genoemd. Het is een initiatief waarbij organisaties beloond worden voor het stimuleren van inclusie en het helpen wegnemen van onzekerheden en schaamte.

Vrijdag 27 september is de uitreiking van de Gouden Prokkel. Ook dit jaar zetten veel diverse organisaties zich in voor het initiatief door mensen met een verstandelijke beperking één dag mee te laten lopen. Onder andere de VPRO, Omroep Max en de overheid doen hieraan mee. Tijdens deze Prokkeldag krijgen de deelnemers een rondleiding, leren ze wat er bij de omroep gedaan wordt en mogen ze collega’s interviewen.

Anouschka Snels mocht dit jaar meelopen bij HUMAN-VPRO. Hier heeft ze gezien wat er bij de verschillende omroepen wordt gedaan en heeft ze een visagiste geïnterviewd. Ze vond het een leuke dag. ‘We hebben besproken hoe we de zichtbaarheid van mensen met een beperking kunnen verbeteren. Ik zou het graag nog eens een keer willen doen.’

Ook Jan van de Pol heeft geprokkeld. Hij heeft meegewerkt aan de verkiezingstelefoon en is hiervoor naar Den Haag geweest. Samen met een organisatie heeft hij gekeken hoe de verkiezingstelefoon het beste kan worden ingezet. ‘Ik vind dat als mensen met een verstandelijke beperking maar ook vluchtelingen straks willen gaan stemmen het daar ook bereikbaar voor moet zijn.’ Daarom vindt Jan het belangrijk om zich hiervoor in te zetten.

Wethouder Linda Voortman heeft vier Gouden Prokkels uitgereikt in Utrecht afgelopen vrijdag. De winnaars zijn dit jaar: HUMAN-VPRO, Het Nationaal Holocaustmuseum, de Verkiezingstelefoon en het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Daarnaast worden er ook elk jaar Zilveren Prokkels uitgereikt.

Hugo van Kooten heeft met Marian Geling, een van de organisatieleden, een interview gehouden. Deze is te beluisteren onderaan het artikel op de site van SVJ media: klik hier