Mensen met beperking testen toegankelijkheid Museumfabriek in Enschede: ‘Vanuit mijn rolstoel kan ik niet alle teksten lezen’

Beeld: 1Twente / Charlotte van der Woning

(bron: 1Twente)

De toegankelijkheid van de Museumfabriek in Enschede is woensdagmiddag 9 oktober onder de loep genomen door mensen met een beperking. Het verbeteren van de toegankelijkheid zou de drempels om op pad te gaan en nieuwe plekken te ontdekken moeten verlagen en zodoende ook eenzaamheid onder mensen met een verstandelijke beperking moeten verminderen.

Zo’n vijftig mensen – met en zonder beperking – komen woensdagmiddag samen in de Museumfabriek. Na een welkomstpraatje en een muzikaal onthaal gaan deelnemers in twee- of drietallen het museum door, gewapend met een vragenboekje. Met vragen zoals ‘Is de route goed aangegeven?’ of ‘Zijn de wc’s gemakkelijk te vinden?’ testen ze de toegankelijkheid van het museum.

Landelijk onderzoek
De bijeenkomst in Enschede is tevens het startschot van een landelijk onderzoek vanuit de Universiteit Leiden. Gedurende een vierjarig project, zoomen onderzoekers in op eenzaamheid onder mensen met een licht verstandelijke beperking. “We willen dat onderwerp beter leren begrijpen en relevant zijn voor de mensen die hiermee worstelen”, aldus onderzoeker Paul van Trigt. “Het project moet echt van toegevoegde waarde zijn voor de doelgroep.”

“Mensen met een verstandelijke beperking kijken naar heel andere dingen en letten op kleine details”

Ellen van Heek, organisator vanuit Aveleijn

Vanuit de gemeente is wethouder Niels van den Berg aanwezig om zijn betrokkenheid en steun te tonen. Hij geeft aan eenzaamheid, onder zowel mensen met als zonder beperking, een belangrijk onderwerp te vinden. “Met dit thema doen we in Enschede best veel, maar tegelijkertijd ook heel weinig. Gelukkig is er nu steeds meer aandacht voor. Voor mij is het geen opgave om hier vandaag te zijn: ik vind het alleen maar leuk.

Combinatie van thema’s
Met het testen van de toegankelijkheid in de Museumfabriek, het onderzoek naar eenzaamheid en – niet geheel onbelangrijk – het organiseren van een activiteit en daarmee het maken van connecties, slaan de organiserende instanties ‘drie vliegen in één klap’. “Alles komt nu mooi samen”, vertelt Ellen van Heek, werkzaam bij Aveleijn. “En het is nu de Week van de Toegankelijkheid, daarom kozen we voor deze dag. Dat past perfect.”

Oog voor details
Van Heek schreef mee aan de aanvraag voor het grootschalige onderzoek en houdt zich al langer bezig met de verschillende thema’s. “We deden vorig jaar met Aveleijn bij het Rijksmuseum Twenthe ook een test naar toegankelijkheid: dat was heel waardevol. Mensen met een verstandelijke beperking kijken naar heel andere dingen en letten op kleine details die het voor hen soms net wat lastiger maken.”

Kelly kan het bordje met informatie niet goed lezen vanuit haar perspectief
Beeld: 1Twente / Charlotte van der Woning

Zo kijkt deelneemster Kelly inderdaad met een scherpe blik naar alle facetten van het museum. Ze zit in een rolstoel en vindt het belangrijk dat ook zij makkelijk door het museum kan manoeuvreren. “Ik ben heel kritisch”, zegt ze stellig. “Bij de ingang is het niet duidelijk bij welke deur je naar binnen moet, als je met de lift wil moet je eerst heel onhandig om een pilaar heen draaien en vanuit mijn rolstoel kan ik sommige informatiebordjes bij museumstukken niet zelf lezen.”

Uitkomsten van de proef
Volgens wethouder Van den Berg gaat de proef niet per definitie een oplossing bieden voor alle problemen. “Maar”, zegt hij, “ik ben heel benieuwd naar de uitkomst en heb goede verwachtingen. Als gemeente willen we betrokken blijven bij het onderzoek en kijken wat we kunnen betekenen.”

De Museumfabriek ontvangt na afloop de ingevulde vragenboekjes, zodat zij de informatie van de deelnemers kunnen verwerken. Van Heek: “Het is de bedoeling dat er ook echt iets met de feedback gedaan wordt. Daar komt dus nog een vervolg op.”