Verslag Prokkel Nationaal Holocaustmuseum 2024

De Prokkelweek is een week vol met betekenisvolle ontmoetingen.
Ervaringsdeskundigen Micky en Daniëlle zijn beiden geïnteresseerd in vroeger en gaan graag naar een museum.
Zou het Nationaal Holocaustmuseum openstaan voor een BedrijfsProkkel was hun vraag?Omdat het voor het museum nieuw was, wilde men graag klein beginnen.
Hierbij de ervaringen van Micky en Daniëlle van hun Prokkelstage bij het Nationaal Holocaustmuseum.
En een dank voor het Nationaal Holocaustmuseum.
Voor het verzorgen van deze Prokkel én het aanbod mee te doen aan de Prokkelweek 2025.

13 Juni 2024.

Vandaag ga ik met mijn beste vriendin en collega-Ervaringsdeskundige Prokkelen in het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam.

We hebben vroeger afgesproken en ontmoeten in de tram een vriendelijke tram medewerker die ons graag vertelt waar we samen nog even iets kunnen drinken, voor we richting het museum gaan.
Een goed begin van wat later een bijzondere dag wordt.
Gelukkig zitten we om de hoek en zijn we er snel. Onze gastvrouw van de dag, Linda, zit al op ons te wachten.
Het is een warm en hartelijk welkom. Gedrieën gaan we eerst iets drinken om elkaar wat beter te leren kennen.

Al snel blijkt dat Linda erg openstaat om meer groepen van mensen met een beperking kennis te laten maken met het museum. Ook vraagt ze ons waar onze interesse zo vandaan is gekomen.
Het zit in de genen en in de liefde voor geschiedenis. In het onbegrip dat de Holocaust (ook de Shoah genoemd) heeft kunnen gebeuren. En, in mijn geval, ook in de interesse in het gedachtegoed van de mensen uit die tijd.

We beginnen op de bovenste verdieping, verdieping twee. Linda legt uit dat ze daar laten zien wat er in het licht gebeurde.
Denk aan het afzonderen van de joodse gemeenschap van bijvoorbeeld zwemmen. Of het park bezoeken. Mensen hebben dit zien gebeuren, in het licht.
We komen er al snel achter dat dit een museum is dat je echt zelf moet voelen en ervaren. Foto’s maken voelt gewoon oneerbiedig in de stilte van de ruimtes waar we doorheen lopen en rijden.

Omdat we best lang bezig zijn met deze verdieping is het al tijd voor de lunch. Er voegt zich nog een gezellige vrijwilliger bij ons aan de lange tafel en we raken opnieuw met elkaar in gesprek.
Zo ook over de bijzonder aangrijpende serie De Joodse Raad. En zo leren we dat nu de mensen inderdaad denken: hoe heeft het kunnen gebeuren?
De andere kant is natuurlijk dat ze in 1940-1945 geen kans hadden om tegen de Duitse SS’er in te gaan. Ze hadden geen keus.

Na de lunch gaan we naar de eerste verdieping (ja, in dit museum ga je van helemaal boven naar beneden). Daar krijgen we te zien wat er in het “donker” gebeurde. De vernietiging van de joodse gemeenschap in Europa.
De verdieping is schemerig en ook hier moet je vooral gewoon ervaren, luisteren en voelen.

Ook een bijzondere ervaring. Jammer genoeg moeten we afscheid nemen van Linda, zij heeft weer andere verplichtingen. Maar we stellen voor om misschien mee te denken over een mooi Prokkelprogramma, als ze volgend jaar een groep willen ontvangen (dit aanbod staat nog steeds open wat mij betreft).

We mogen ook nog de Hollandsche Schouwburg bekijken. En ook dit is indrukwekkend.

Het was een prachtige dag, ga dit museum voelen en ervaren. Luister naar de indrukwekkende verhalen en laat je meenemen naar een tijd in onze geschiedenis die niet vergeten mag worden.

Micky