Op 12 juni hebben we in Emmerhout meegedaan aan de Buitenspeeldag.
In de ochtend kwamen de buurtsportcoaches, vrijwilligers en begeleiders al bij elkaar. Tussen de buien door werd alles klaargezet. Zou het wel door kunnen gaan? Maar de weersvoorspellingen waren prima, dus vol goede moed verder gewerkt aan de voorbereidingen. Toen de kinderen 's middags kwamen stond alles goed in de startblokken!
In de weken hieraan vooraf heeft een groepje van begeleiders en coördinatoren prokkelen van De Trans en de Baalderborg Groep (die al jaren samenwerken tav prokkelen in de wijk Emmerhout) contact gezocht met de buurtsportcoaches. Er waren namelijk verschillende ideeën, maar vooral leek ons de inzet van cliënten als vrijwilliger bij een activiteit een goede manier om contact te maken, maar ook om te laten zien wat mensen in hun mars hebben. We hoorden dat de Buitenspeeldag midden in de Prokkelweek viel. De buurtsportcoaches waren meteen enthousiast om samen te werken.
Een van de stagiaires bij de buurtsportcoaches heeft deze ontmoeting voorbereid. Zij zorgde van tevoren dat het plan voor deze middag duidelijk was, zorgde bijvoorbeeld voor foto's van beoogde activiteiten, zodat cliënten alvast konden zien wat ze kunnen verwachten.
Bij beide organisaties zijn cliënten gevraagd om op deze middag mee te helpen. Vanuit de Trans hebben Bertus en Fatima meegeholpen en vanuit de Baalderborg Groep Joshua.
Deze cliënten vinden het sowieso leuk om ergens mee te helpen, hebben interesse in sport en spel en samenwerken met kinderen en jongeren.
Deze taak hebben ze dan ook serieus goed opgepakt! Helpen met klaarzetten, kinderen op gang helpen bij een activiteit, assisteren en natuurlijk ook weer opruimen.
Soms was het even zoeken wat dan als taak goed bij je past! Maar de buurtsportcoaches voelden dit feilloos aan.
Zo ontdekte Fatima dat fruit-snijden echt helemaal haar ding is. Dit fruit ging in de smoothie-fiets, zodat kinderen hun eigen smoothie 'klaar' konden fietsen. En uiteraard heeft ze er ook voor zichzelf een klaar-gefietst.
De heren Bertus en Joshua waren ook erg enthousiast. Men vond het sowieso een leuke ontmoeting met de kinderen/jongeren. En ze ervaarden ook dat hun vrijwilligerswerk door de organisatie erg gewaardeerd werd.
Ook de buurtsportcoaches hebben de ontmoeting en de samenwerking als erg fijn ervaren! De stagiaire Renate heeft de cliënten meegenomen in de werkzaamheden van het terrein klaarzetten en ook met hen overlegd wat hen leukste lijkt om te doen als de kinderen er zijn. Hieronder volgt van haar een korte impressie hoe zij deze samenwerking heeft ervaren en hoe ze dit heeft voorbereid:
Voor mijn examenopdracht mocht ik de nationale buitenspeeldag organiseren voor de kinderen in Emmen-Oost. Tijdens de voorbereiding kwam ik in contact met De Baalderborg Groep en De Trans. De cliënten wilde mij graag helpen bij mijn activiteiten.
We hebben overleg gehad en ik ben bij beide organisaties langs geweest op locaties om een indruk te krijgen en kennis te maken.
De Buitenspeeldag vond plaats op 12 juni. Ik en de vrijwilligers begonnen al vroeg met klaarzetten. Toen de cliënten kwamen heb ik eerst gevraagd wat ze nou echt leuk vinden om te doen. Ze konden kiezen uit verschillende activiteiten voor jong en oud. Ik had met de cliënten een afspraak gemaakt dat ze mochten staan bij de activiteiten die ze leuk vonden. Daar heb ik mijn indeling met overige vrijwilligers op aangepast.
Tijdens het evenement mochten de cliënten pauze houden en natuurlijk zelf ook rondkijken en uitproberen. Met het opruimen hebben ze ook geholpen. Tijdens de evaluatie kreeg ik te horen dat ze een leuke dag hebben gehad en dat vond ik erg fijn.
Ik vond het ook leuk om met deze instanties te werken en zo tijdens de Prokkelweek met verschillende mensen in aanraking te komen.
Deze Prokkel laat vooral zien dat je niet allerlei grootse dingen hoeft te organiseren, maar dat je juist in de samenwerking goed bij elkaar in de omgeving kunt aansluiten. Zichtbaar en inzetbaar bij evenementen die er al zijn is erg waardevol! Het zorgt niet alleen voor ontmoeting, maar ook voor onderlinge betrokkenheid. Iets doen voor je eigen buurt.