VN-masterclass gemeenten Dantumadiel en Noardeast-Fryslân
LFB Wolvega (belangenvereniging dóór en vóór mensen met een licht verstandelijke beperking) heeft voor burgemeesters, wethouders, beleidsmedewerkers en ervaringsdeskundigen van gemeenten Dantumadiel en Noardeast-Fryslân een masterclass gehouden over het VN-verdrag op het gemeentehuis in Damwâld.
In een presentatie werd door Jeanet Wardenier van LFB uitleg gegeven over het VN-verdrag en wat dit betekent voor mensen met een verstandelijke beperking.
Daarna gingen de deelnemers in groepjes met elkaar in gesprek over 4 artikelen uit het VN-verdrag
Artikel 1: gelijke rechten;
Artikel 2: recht op begrijpelijke taal;
Artikel 3: respect hebben voor anderen en dat iedereen volledig mee kan doen;
Artikel 9: toegankelijkheid
Het doel van deze masterclass was om meer inzicht te krijgen over wat het moeilijk maakt voor mensen met een verstandelijke beperking om mee te kunnen doen aan de samenleving, waar zij tegenaan lopen en wat ze belangrijk vinden.
Locatie: Gemeentehuis Dantumadiel
Hynsteblom 4
9104 BR Damwald
Aantal deelnemers: 30
———————————————————————————————————————————————
Genomineerd in de categorie Gouden Starters: Gemeente Dantumadiel, Noardeast-Fryslân en LFB Wolvega
Net als in veel andere gemeenten staat ook in Dantumadiel en Noardeast-Fryslân de lokale inclusie hoog op de agenda. Beleidsmedewerker ‘inclusie en eenzaamheid’ Marijke Paulusma en Jacoba Talma nodigden daarom LFB Wolvega uit om een masterclass te komen geven over het VN-verdrag Handicap.
Met een inclusieve blik
‘Kom erbij’ is een samenwerkingsverband voor de aanpak van eenzaamheid en het bevorderen van een?inclusieve?samenleving waarbij 78 partners zijn aangesloten. Ook in de gemeenten zelf willen ze graag met een inclusieve blik naar de samenleving kijken en zo kwam het dat in de Prokkelweek ervaringsdeskundigen Jeanet en Harro met hun coach Rietje voor de burgemeesters, wethouders en beleidsmedewerkers van Dantumadiel en Noardeast-Fryslân stonden.
Jeanet en Harro weten niet alleen hoe is het om met een verstandelijke beperking om te gaan, ook zijn ze ervaren in het geven van workshops. Ze gaven een presentatie over het VN-verdrag voor rechten van mensen met een beperking. “We namen een aantal artikelen van het VN-verdrag door en er waren vragen vanuit het publiek. In de pauze aten we een stukje Prokkeltaart en erna zijn vijf groepjes aan de slag gegaan met praatposters. Daar staan vragen op die de groepjes gingen bespreken. Je kon merken dat er indrukwekkende gesprekken op gang kwamen en dat iedereen goed naar elkaar luisterde.”
Bewustwording en verbinding
Coach Rietje kijkt net als Harro en Jeanet erg tevreden terug op de ochtend: “Ik doe dit werk al twintig jaar en ik heb nooit meegemaakt dat mensen zo betrokken en fanatiek waren. Het was een serieuze aangelegenheid. Het was meer dan alleen ontmoeten. Het was echt bewustwording en verbinding.” De terugkoppeling vanuit de discussiegroepen gebeurde door een ervaringsdeskundige en iemand van de gemeente. “De ervaringsdeskundigen voelden zich allemaal genoeg op hun gemak om voor de groep te vertellen. Ze straalden echt zelfvertrouwen uit.”
Harro zag ook dat de mensen echt geïnteresseerd waren. “Er was veel belangstelling van de mensen en een fijne groep om mee samen te werken. Ik hoop dat ze met de inclusieagenda aan de slag gaan en dat ze mensen met een beperking erbij blijven betrekken. Ik heb er zelf ook veel van opgestoken. Ik denk dat het goed is om het VN-verdrag nog meer onder de aandacht te brengen bij mensen met een beperking.” Ook Marijke, Jacoba, Jeanet en Rietje denken dat de opgedane kennis meegenomen wordt naar de werkvloer. “Een absolute aanrader, dit moeten alle gemeenten doen!”