Bewoners Philadelphia Zorg ondersteunen het ministerie van BZK: “Ze zijn echt onderdeel van het team”
Jacqueline Swint-Lindhout is sr. adviseur bedrijfsvoering P&O van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en is bij dit ministerie verantwoordelijk voor o.a. het programma Diversiteit en Inclusie.
Eerder interviewden we Elly Grevers van Stichting Philadelphia Zorg over het Sociaal Vergaderen. Dat interview is hier te lezen. Bij het Sociaal Vergaderen helpen cliënten van Philadelphia Zorg mee bij vergaderingen en bijeenkomsten.
“Als opdrachtgever voor (grote) evenementen binnen het ministerie zoek ik extra ondersteuning. Denk aan hulp bij de ontvangst, het uitdelen van badges, het aannemen van jassen, het rondbrengen van koffie en koekjes, dat soort praktische en sociale klussen. Als een ministerie dat inclusie hoog in het vaandel heeft staan, en als overheidsinstelling in het algemeen, vinden wij het erg waardevol om mensen met een (verstandelijke) beperking hierbij in te zetten. Vaak zijn dat Joëlle, Clyde, Jill, Raymond en Gonnie, die gecoacht worden door Elly Grevers van Stichting Philadelphia Zorg.”
“Ik zie wat hun aanwezigheid doet bij mijn directe collega’s: het heeft een ontdooiende en ontwapenende werking. Dat gebeurde bijvoorbeeld op de interdepartementale Vrouwendag toen zij voor de ontvangst van de gasten zorgden. Ze hadden een collage gemaakt voor deze speciale dag. Die werd zelfs, op een later moment, aangeboden aan de minister van OCW. Hun aanwezigheid haalde mijn collega’s en de gasten op een leuke, prikkelende manier uit de comfortzone. Vanuit twee kanten gebeurt er iets. Ze vinden het prachtig dat ze een middag of een avond bij ons aan het werk kunnen. En van de andere kant zie je wat hun invloed is. De sfeer wordt net wat luchtiger en voelt minder stijfjes aan. Ze zijn echt onderdeel van het team, ze horen er gewoon bij.”
“Door de Prokkelweek kwamen we in 2017 in contact met Elly Grevers van Stichting Philadelphia Zorg. Op het ministerie van BZK werd een Prokkelmarkt gehouden. Verschillende bedrijven en organisaties waar mensen met een (verstandelijke) beperking werkzaam zijn, waren hier om hun producten te verkopen, waaronder Philadelphia. We zijn daar de duurzame samenwerking aangegaan die er nu nog steeds is. Helaas kunnen zij onder de huidige omstandigheden even niet bij ons werken. Maar dat betekent niet dat we geen contact kunnen hebben. Zo nemen Joëlle en ik videoboodschappen voor elkaar op, wat erg leuk is. Joëlle heb ik ontmoet op de internationale Vrouwendag en we hebben op de terugweg samen een heel stuk met de tram gereden. Ik wil graag na deze moeilijke periode op bezoek bij Joëlle en de rest, om te kijken hoe zij wonen, want daar heb ik niet zo’n goed beeld van. Ik ben ondertussen na al het contact met haar wel heel nieuwsgierig geworden.”
“Wat ik tenslotte graag wil meegeven? Er moet meer aandacht voor de groep mensen met een (licht) verstandelijke beperking komen. We moeten als overheid hard aan de slag om nieuwe vormen te verzinnen die hen kunnen laten meedraaien in de maatschappij. Ikzelf wil graag gaan kijken naar buddy-achtige constructies, want die zijn erg waardevol. Dat zie je wel bij mij en Joëlle. Er zit een gevoel van onbevangenheid in ons contact en dat voelt zo fris aan. Maar dat moet je zelf ontdekken. En daar kom je pas achter als je iemand persoonlijk leert kennen.”
Wil jij ook geïnterviewd worden, laat het ons weten via info@prokkel.nl.
We bellen je en zetten samen met jou het verhaal op papier.