Ook in 2020 Prokkelstages bij ORO, maar dan net even anders: “Flexibiliteit is nu gewenst”
Interview met Willeke Groenen, zorgcoördinator bij ORO
ORO is een zorgorganisatie die al jarenlang fanatiek Prokkelt in de Prokkelweek. Zo gingen cliënten vorig jaar langs bij verschillende wethouders uit de regio om daar op de Nationale Prokkelstagedag stage te lopen. Bekijk bijvoorbeeld eens dit filmpje: Harrie ontmoet Patrick, gemaakt in opdracht van de gemeente Helmond en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.
Willeke: “In tijden van corona doen wij het een beetje anders. In de vorige Prokkelweken liepen onze cliënten stage op de Nationale Prokkelstagedag, de donderdag in de Prokkelweek. Ze gaven van tevoren een wens door en die vervulden wij zo goed mogelijk. Het zoeken naar stageplekken deden we binnen het netwerk van de organisatie.”
“Ook dit jaar hebben we onze cliënten de optie gegeven stage te lopen. We hebben opnieuw wensen geïnventariseerd. Een veertigtal cliënten heeft zijn/haar wens opgeschreven. Die vragen zijn verzameld en er is een lijst van gemaakt. Deze lijst met wensen is verspreid onder henzelf en hun contactpersonen. Daarbij hebben we aangegeven dat de stage op elke willekeurige dag mag worden gedaan, dus op een rustig moment in de zomer, of in september. En we hebben gevraagd of ze zelf mee willen helpen bij het vervullen van de verschillende stagewensen.”
“Zo is er een plek gecreëerd op een melkveehouderij. Een van de cliënten wilde daar graag eens binnenkijken. De vader van één van mijn collega’s heeft een boerderij. Dus dat was makkelijk en snel geregeld. Dat promoten we nu heel erg. Collega’s sparren onderling over de verschillende wensen die ze voorbij hebben zien komen. Kijken wie ze in hun netwerk kennen, nemen contact op met elkaar en bedenken samen hoe ze het kunnen regelen. Simpel en doeltreffend. Het hoeft allemaal niet zo moeilijk te zijn. Belangrijker is dat we flexibel zijn, daarom hebben we dit jaar geen datum aan deze individuele Prokkelstages geplakt.”
“Ook gemeenten doen dit jaar opnieuw mee. ORO heeft de afgelopen jaren succesvol geprokkeld bij wethouders van WMO en Sociaal Domein van verschillende gemeenten in Zuidoost-Brabant. Dit jaar hebben al zes gemeenten toegezegd om mee te doen. Deze Prokkels vinden één op één plaats, dus dat is goed hanteerbaar binnen de huidige richtlijnen. Een gemeenteambtenaar gaat op bezoek bij de cliënt, en andersom neemt de cliënt een kijkje op het gemeentehuis. Deze zogenaamde PeelProkkels staan gepland voor half september. We hopen dat ze kunnen doorgaan. En anders wat later, dat kan ook altijd. Flexibiliteit is nu gewenst.”
“Ik denk dat we binnen ORO de kern en essentie van de Prokkelweek altijd weten te pakken. Uiteindelijk gaat het om het belang van de cliënt. Dat deze in contact komt met mensen zonder een verstandelijke beperking, en andersom. Wat kunnen ze van elkaar leren, over elkaar ontdekken? Ook nu vinden we dat erg belangrijk. Binnen ORO bieden we ruimte om daarmee aan de slag te gaan.”
“Mijn tip voor zorgorganisaties is om je niet uit het veld te laten slaan. Mensen met een verstandelijke beperking zijn erg gericht op fysiek contact, dus dat is echt een uitdaging. Maar fysiek afstand moeten nemen betekent niet dat contact hebben of aandacht geven onmogelijk is. Je moet kijken naar wat nu speelt, wat je toch kunt doen. De situatie is niet makkelijk. Richt je daarom op de lichtpuntjes. Leg je er niet zomaar bij neer. Want het komt allemaal weer goed.”
“Ons lichtpuntje? Wij gaan meedoen met ProkkelOpPad met twee teams. De ProkkelSterrenslag is altijd zo leuk, onze teams zijn die dag heel fanatiek en willen koste wat kost winnen. ProkkelOpPad is een mooi alternatief omdat we ook dat gevoel kunnen realiseren, maar dichter bij huis en kleinschaliger. Dat heeft ook weer veel voordelen. Uiteindelijk gaat het om het teamgevoel. En daar ontbreekt het ons niet aan!”
Wil jij ook geïnterviewd worden, laat het ons weten via info@prokkel.nl.
We bellen je en zetten samen met jou het verhaal op papier.